Over het virtueel koningsbos

Wat is het virtueel koningsbos?

Het virtueel koningsbos is niet zomaar een bos. Het is een uniek bos dat bestaat uit geschilderde bomen. Bomen gezien door de ogen van jong en oud, bomen uit alle provincies van Nederland en uiteindelijk van de overzeese gebieden. Het Virtueel Koningsbos kan jaarlijks blijven groeien en kan door iedereen op ieder tijdstip van de dag bezocht worden, weer of geen weer. 

Het Virtueel Koningsbos is een online platform waar je als bezoeker door een bos wandelt. Het is tevens de ontmoetingsplek voor boom, schilder en/of natuur liefhebbers. Het Virtueel Koningsbos is een tentoonstelling, kennisdeling en ontmoetingsplatform. Het Virtueel Koningsbos is een bos waar verhalen en mensen samen komen.

Het Koningsbos zal virtueel gemaakt worden op de speciaal ontworpen website www.virtueelkoningsbos.nl. Op de site is een afbeelding van het bos van bovenaf te zien, het bos heeft de vorm van een kroon. Ieder stipje vertegenwoordigt een geschilderde boom. Als bezoeker van de website kun je een 'wandeling' door het bos maken door op de stipjes te klikken. Er opent dan een pop up venster met daarop de geschilderde boom, de naam van de schilder en een bijbehorend verhaaltje. Ook kun je een vooraf uitgestippelde wandeling maken, waarbij je als het ware rondloopt op een echt bospad.

Missie Virtueel Koningsbos

De missie van het Virtueel Koningsbos is het samenbrengen van mens en natuur. Het Virtueel Koningsbos wil mensen bewust laten worden van de natuur. Bomen zijn als “longen van de aarde” onmisbaar voor onze wereld. Het Virtueel Koningsbos dient een maatschappelijk doel door de unieke combinatie van bewustwording, educatie, duurzaamheid, cultuur en natuur. 

Visie Virtueel Koningsbos

Het Virtueel Koningsbos is gebaseerd op het feit dat beleving belangrijk is bij een leerproces. Als je, met name kinderen, maar ook zeker volwassenen, iets wilt leren, kun je dat het beste op een interactieve en speelse manier doen. De werkwijze van een theorieles op school, een les in de natuur van een boswachter en vervolgens het schilderen van een lievelingsboom, zal deelnemers ‘kietelen’ bewuster met natuur en kunst om te gaan. 

Ontstaan van de droom

Het idee van het Virtueel Koningsbos is tot stand gekomen toen beeldend kunstenaar, Ella Steenmeijer, die zelf graag bomen schildert, het belang van bomen onder de aandacht wilde brengen. Zij gaf workshops schilderen aan kinderen, en vroeg zich af hoe zij ervoor kon zorgen dat al deze geschilderde bomen permanent te bewonderen zijn. Zij stuurde haar droom in voor het droomboek: ‘Mijn droom voor ons land, inspiratie voor de Koning’, onderdeel van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima in 2013, en werd geselecteerd. De droom van Ella is mensen verbinden, kinderen en volwassenen kennis te laten maken met de natuur en hiermee zelf ervaring op te laten doen door het schilderen van bomen.

Comité van aanbeveling

Het comité van aanbeveling bestaan uit:

  • Prof. dr. Paul de Chauvigny de Blot (Hoogleraar Business Spiritualiteit & Organisatievernieuwing Nyenrode Business Universiteit)
  • Prof. Dr. H.H.F. Wijffels (Co-voorzitter Worldconnectors & hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’, verbonden aan Utrecht Sustainability Institute).

 

 

ZO WERKT HET

Een les op school over de natuur, en over de natuur door de ogen van een beeldend kunstenaar.

Vervolgens gaan deelnemers naar het bos met een "echte" boswachter, die les geeft over allerlei verschillende bomen in het bos.

Schilderles op school of thuis met behulp van een lesbrief waarin deelnemers met begeleiding of zelfstandig bomen schilderen. De lesbrief is te downloaden na het registreren.

Uploaden van geschilderde bomen in het Virtueel Koningsbos.