Inspirerende 3e workshop in UMCUtrecht

10/6/2015

Verslag van Marloes ten Ham: Op 18 mei werd de derde workshop in een reeks van zes  verzorgd door beeldend kunstenaar Ella Steenmeijer op het UMC Utrecht.  Het UMC viert dit jaar haar 15 jarig bestaan en in het  kader van de viering van deze mijlpaal  worden er schilderworkshops aangeboden aan medewerkers van diverse afdelingen van het UMC. In de lobby van de onderwijsvleugel aan de Heidelberglaan hadden zich op maandagavond 11 deelnemers van de meest uiteenlopende departementen verzameld.

Ter voorbereiding hadden de deelnemers in de aanloop naar de workshop een inspiratiebrief ontvangen waarmee men zich konden oriënteren op  de keuze voor een specifieke boom en  thema.  Na een beknopte theoretische uitleg werd de deelnemers gevraagd een schets te maken van  zichzelf.  De resultaten varieerden  van hele detailleerde tot abstracte weergaven. Deze oefening werd opgevolgd door een oefening waarbij de deelnemers werd gevraagd deze zelfde schets te dupliceren maar dan met gesloten ogen en in één beweging zonder het contact met het papier te onderbreken.  Een mooie en zeer functionele opbouw naar het werkelijke beschilderen van een blanco canvas. Hierna  kwamen de daadwerkelijke doeken en de verf ten tonele en werden de boomschilderijen werkelijkheid. 

Bomen o.a. gefotografeerd tijdens vakanties, uit naslagwerk en  eigen tuin werden met veel precisie vastgelegd.  Een mooie avond vol artistieke hoogstandjes en  creativiteit  was het gevolg.

De werken die voortkomen uit de workshops zullen medio september ‘geplant’ worden in het UMCUtrecht-laantje van het Virtueel Koningsbos. Het Virtueel Koningsbos zet zich in voor het verbinden van natuur en kunstliefhebbers van alle leeftijden en  poogt middels o.a. het schilderen van bomen, workshops en natuurwandelingen het belang van bomen onder de aandacht te brengen.  De doelstellingen van het Virtueel  Koningsbos en de duurzaamheidsstrategie van het UMC Utrecht vullen elkaar hierin naadloos aan. Er hangt permanent werk van Ella Steenmeijer; een geweven boom van 3 x 3 meter in het ‘Stiltecentrum’ van het WKZ.